KAPALI (ENDOSKOPİK) BEL VE BOYUN OMURİLİK
KANAL DARLIĞI AMELİYATI
Yaşlı hastalar için ağrı ile yaşamak kader değildir!
Yaşlı hastalar için ağrı ile yaşamak kader değildir!
Omurga kanalı darlığı ameliyatının amacı, omurilik ve sinir dokuların üzerinde kanal darlığı nedeniyle varolan baskıyı kaldırmaktır. Üzerlerinde bulunan baskının kaldırılması, sinirlerin görevlerini normal şekilde yapabilmelerine, ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı ve diğer şikayetlerin kaybolmasına olanak tanımaktadır. Sinir dokuların üzerinde bulunan baskı büyük ölçüde omurgada bulunan bağların kalınlaşması nedeniyle, daha az ölçüde ise kemik dokunun kireçlenmesi nedeniyle gelişir.
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve endoskopik omurga cerrahi setlerine yeni el aletlerinin de eklenmesi ile endoksopik yani kapalı cerrahinin kullanılabilirliği oldukça artmıştır. Yüksek devirli kemik tıraşlayıcı motorlar sayesinde omurgada dar kanal, sinir köklerinin çıktığı deliklerdeki (foramenlerdeki) daralma, lateral reses daralmalarında endoskopik teknikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sayede geleneksel yöntemlerde uzun, kanamalı ve komplike olarak görülen bu ameliyatlar endoskopik olarak kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntem genel ya da spinal anestezi (belden yapılan iğne ile) kullanılarak uygulanabilir.
Bu ameliyat günümüzde bel, boyun ve sırt bölgesinde uygulanabilmektedir.
Kapalı (Endoskopik) bel ve boyun omurilik kanal darlığı ameliyatı 2 teknik ile yapılmaktadır. Bunlar monoportal ve biportal endoskopik (UBE ameliyatı) tekniklerdir.
Monoportal teknikte kapalı (endoskopik) fıtık ameliyatına benzer şekilde omurgadaki hastalıklı bölgenin yeri skopi cihazı (özel röntgen makinası) kullanılarak belirlendikten sonra;tek delikten girilir ve yerleştirilen kanülün içinden endoksop yerleştirilir. Endoskopun içinden geçirilen el aletleri ve yüksek devirli kemik tıraşlayıcı motorlar sayesinde omurgada dar kanal, sinir kökleri rahatlatılır. Biportal (UBE ameliyatı) teknikte ise uygun noktadan 5 mm uzunluğunda oluşturulan küçük bir delikten, kamera aracılığıyla girilir. Takiben oluşturulan ikinci 7 mm’ lik delikten de cerrahi aletler ilerletilerek omurilik kanalı daralmış hastaların problemli olan omurga bölümleri endoskop (kamera) yardımıyla genişletilerek omurilik ve sinir kökleri rahatlatılır.
Endoskopik cerrahide kas dokusunda bir kesi oluşturulmaz. Bu sebeple ameliyat sonrası çok daha az ağrı olduğundan ağrı kesici gereksinimi azalmaktadır. Kanama miktarı oldukça azdır. Kan transfüzyonu gerektirmez. Hastanın kemik ve kas dokusu işlem esnasında çok hasarlanmadığı için, vida ve platin koyma gereksinimi duyulmaz. Yumuşak dokuya saygılı bir işlem olduğu için ameliyat sonrası aynı gün hasta yürüyebilir. Endoskopik be ve boyun omurilik kanal darlığı ameliyatları, tıpkı diz veya omuz artroskopisi’nde olduğu gibi, net bir kamera görüntüsü sağlamak amacıyla sulu ortamda yapılır. Su ile çalışma nedeniyle, operasyon bölgesi ameliyat esnasında sürekli yıkandığından yara yeri iltihap oranları açık cerrahiye göre daha düşüktür.
Geleneksel açık ameliyat ile baskıya neden olan kemik ve diğer bağ dokular agresif şekilde çıkartılır ve halk arasında platin olarak bilinen vida sistemlerinin kullanılması gerekli olur. Bu sistemlerin kullanılması aslında çoğu hastada gereksizdir. Kapalı ameliyatta omurgada normal yapılara ve eklemlere zarar verilmediği için çok büyük oranda bu sistemlere gerek kalmaz. Nadir olarak, omurilik kanal darlığına eşilk eden stabilite bozukluğu (instabilite) varsa, ameliyat sırasında çıkartılan dokuların omurganın biyomekaniğine zarar vereceği, omurganın sağlamlığını azaltacağı, omurgada kaymalara yol açacağı riski var ise, omurgayı sağlam hale getirmek için özel malzemeler ile kemikleri desteklemek gerekebilir. Bu sitemler gene endoskopik yöntemlerle normal dokulara ve kaslara zarar vermeden 4 adet 1.5 cm lik kesiden gerçekleştirilebilmekteyiz.
Kapalı omurilik kanal darlığı ameliyatının süresi ortalama 1 saattir. Ancak birden fazla seviyede dar kanal problemi varsa bu süre uzamaktadır.
Omurga kanalı darlığı için yapılan endoskopik ameliyatlar çoğunlukla son derece yüz güldürücü sonuçlara sahiptir. Hastaların çok büyük bir kısmı ameliyattan çok önemli derecede fayda görürler. Ameliyattan sonra, sinir dokuların üzerindeki baskının kaldırılmasına vücudun vereceği iyileşme cevabının süresi ve miktarına bağlı olarak yaşam kalitesinde çok önemli bir düzelme beklenir.
Ameliyatı sonrası antestezinin etkisi geçtiktek sonra, refakatçi eşliğinde hastalar ayağa kalkabilir, yürüyebilir ve tuvalete gidebilirler.
Sadece yarım santimetrelik iki küçük kesi olduğu için ve ymuşak doku kas kesileri olmadığı için diğer klasik yöntemlere göre bu yöntemde ağrı olduça az olmaktadır.
Ameliyat günü veya ertesi gün hastalar hastaneden taburcu olabilir.
Taburcu olduktan sonra özellikle su geçirmeyen yara kapamalar kullanılırsa, eve çıktıktan sonra hastalar hemen duş alabilirler.
Kapalı (Endoskopik) omurilik kanal darlığı ameliyatından sonra platin ve implant yerleştirilmediği için belirgin bir pozisyon kısıtlaması yoktur. Ancak 1 hafta 10 gün sinir ödeminden kaçınmak için in çok zun yürüyüş ve aktiviteleri tavsiye etmiyoruz.
Çok büyük bir yaramız olmadığı için, taburcu olurken pansuman yapıp eve çıkardıktan sonra, 3 ve 5. günlerde pansuman yapılmalıdır. Yara estetik dikişle kapatıldığı için, ameliyat sonrası dikiş alma problemi olmamaktadır.
Ofiste çalışanlar için bu süre 5 ile 7. gün arası mümkün olabilir, Ağır işlerde çalışanlar, ağır kaldıranlar yani bedenle çalışanlarda ise bu süre 4 haftaya kadar sürebilmektedir.
Omurilik kanal darlığı ameliyatının temel ve en çok korkulan riski, nadir de olsa ameliyat sırasında gelişebilecek omurilik ya da sinir hasarıdır. Bunun yanında omurilik kılıfı hasarı, kanama, enfeksiyon gibi riskler vardır. Modern tıbbi yaklaşım, oluşabilecek riskleri öngörerek azaltmayı hedefler. Endoskopik ameliyatta dokular normalin 40 katı büyüklükte görülebildiği ve sulu ortamda çalışıldığı için bu riskler deneyimli ellerde açık ameliyata göre çok daha düşüktür.