KAPALI (ENDOSKOPİK) BOYUN FITIĞI AMELİYATI

Anahtar deliğinden boyun fıtığı cerrahisi…

KAPALI (ENDOSKOPİK) BOYUN FITIĞI AMELİYATI NEDİR?

Kola ve omuza ağrısı vuran boyun fıtığı nedeniyle endoskopik olarak uygulanan yöntemlerden birisidir. İki yöntem vardır. İlk yöntemde diski içine önden girilir ve diskin içinden fıtığa ulaılır. İkinci yöntemde ise arkadan girilir ve sinirin altından fıtık dokusuna ulaşılır. Her iki yöntemde de cilt kesisi gerektiren ve diskin tamamen boşaltıldığı geleneksel cerrahinin aksine diskin çoğunu korur ve potansiyel komplikasyonlar da bu nedenle daha az görülür.

PROSEDÜR HAKKINDA

Önden yaklaşım lokal anestezi altında beldekine benzer ancak daha ince olan 0.4 cm’lik bir kanülün ve endoskopun skopi yardımı ile disk içine yerleştirmesiyle gerçekleştirilir. Bipolar radyofrekans (RF) ve endoskopik el aletleri kullanılır. Sinir kökü görülerek diskin sadece fıtıklaşmış kısmı çıkartılır.

Omurganın önünden (anterior yaklaşımilk uygulanmaya başlanan yaklaşımdır ancak günümüzde omurganın arkasından (posterior yaklaşım) teknoloji ve cerrahi tekniklerin gelişmesiyle daha sık uygulanmaktadır. Bu yaklaşımda da monoportal ve biportal teknik olmak üzere 2 teknik uygulanabilir. Monoportal teknikte dokuları kesmeden ilerlenerek doku genişleticiler üzerinden kanül ameliyathane röntgeni (skopi) kullanılarak yerleştirilir. Kanül’ün içinden de kamera sistemi yani endoskop ve operasyonun gerçekleştirildiği el aletleri geçirilir. Bölgedeki sinir kökleri direkt görülebildiği için korunabilir ve sinirin altından fıtık kolaylıkla çıkartılır. Biportal teknikte (UBE ameliyatı) ise monoportal tekniğe benzer bir şekilde uygun noktadan 5 mm uzunluğunda oluşturulan küçük bir delikten, kamera aracılığıyla girilir. Takiben oluşturulan ikinci 7 mm’ lik delikten de cerrahi aletler ilerletilerek hastaların fıtıklaşmış diske ulaşılarak fıtık dokusu çıkartılır.

HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Fizik tedavi ve diğer konservatif tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen yumuşak servikal disk hernileri (boyun fıtıkları) bu işlem için ana endikasyonu oluşturur. Ciddi omurilik basısı olan ve myelopati bulguları olan hastalarda uygulanmaz. Bu hastalarda gene endoskopik kapalı başka yöntemler uygulanabilir.

Yumuşak servikal disk hernisi, diskin yırtılıp içindeki jöle kıvamındaki nukleus pulposusun fıtıklaşıp omuriliğe ya da sinir köküne bası yapan klasik boyun fıtığı demektir. Nukleus pulposus genelde arka ve dışa doğru bası yaptığı için kollarda ağrı oluşması en sık görülen bulgudur. Sıklıkla kürek kemiği etrafında da ağrı oluşur. Eğer hasta tedavi edilip sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılmazsa kollardaki ve ellerdeki kaslar gittikçe güçsüzleşir, refleksler bozulur ve duyusal sinir lifleri de bozulur. Ciddi vakalarda hastaların yürümesi bile bozulabilir.

AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Sinirler etrafında epidural kanama veya yapışıklık oluşturmaz.
  • Disk dokusunun çoğu korunduğu için metalik bir kafes plak ya da protez gerekmez.
  • Omurgada instabilite hemen hemen hiç görülmez.
  • Fıtığın tekrarlaması bu işlem küçük bir kanal açılarak yapıldığı için son derece nadirdir.
  • İşlem çok kısa sürdüğü ve hastanede çok kısa kalındığı için iyileşme hızlıdır.
  • Hastalar aynı gün hastaneden taburcu olup günlük yaşamlarına kısa sürede dönebilirler.

POTANSİYEL KOMPLİKASYONLAR NELERDİR?

Çok nadir olmasına rağmen bu cerrahide de komplikasyon gelişebilir. Komplikasyonlar tecrübeli ellerde açık cerrrahiye göre çok daha düşüktür. Sinir yaralanması, kolda yanma hissi ve uyuşukluk, , dural yırtıklar, kanama ve omurgada instabilite potansiyel komplikasyonlardır ve ek tedavi gerektirebilirler. Hangi cerrahi yöntem uygulanırsa uygulansın cerrahi alanda mutlaka bir miktar skar dokusu oluşur. Endoskopik omurga cerrahisinde skar dokusu oluşumu diğer yöntemlere göre çok daha az olmasına rağmen mümkündür.