MİNİMAL İNVAZİF OMURGA CERRAHİSİ
Küçük kesilerden büyük ameliyatlar…
Küçük kesilerden büyük ameliyatlar…
Minimal invazif omurga cerrahisi denilmesinin nedeni, omurga ameliyatlarının özel doku açıcılar (retraktör) veya endoskopun yerleştirildiği bir ya da daha çok küçük cilt kesisinden yapılmasıdır. Bu özel doku açıcıcılar sayesinde ameliyat bölgesindeki dokulara zarar vermeden kaslar genişleterek ameliyat yapılacak bölgeye ulaşılır ve mikroskop, endoskop ya da özel aletleri yardımı ile ameliyat gerçekleştirilir.
Yandaki görselde Minimal İnvazif Omurga Cerrahisi’nde kullanılan özel doku açıcı (retraktör) görülmektedir.
Kısa bir süre öncesine kadar tüm omurga ameliyatları geleneksel açık cerrahi ile yapılmaktaydı. Cerrahi el aletleri, cerrahi teknikler, biyoteknoloji ürünleri, implantlar ve görüntüleme sistemlerindeki ilerlemeyle birlikte ”Minimal İnvazif Omurga Cerrahi” işlemleri günümüzde güvenli olarak hemen hemen tüm omurga sorunlarında uygulanabilmektedir.
Endoskopik omurga cerrahisi minimal invazif bir cerrahi işlemdir. Yani çok küçük bir cilt kesisiyle gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. Endoskopik omurga cerrahisi ile bel ve bacak ağrısına yol açan yapısı bozulmuş, fıtıklaşmış omurlar arası diskler veya omurgada sinir köklerinin çıktığı deliklerde sinir sıkışmalarına yol açan darlıklar tedavi edilir. Sinir köklerinin çıktığı foramen dediğimiz delikler ve özel bir bölge olan lateral reses genişletilir ve böylelikle sinir kökleri üzerindeki bası ortadan kaldırılıp hastanın rahatlaması sağlanır. Endoskop cerraha anahtar deliği büyüklüğünde bir cilt kesisinden hedeflenen bölgeye ulaşma imkanı verir. Bu nedenle bu işleme ”anahtar deliği cerrahisi” de denilmektedir. Hedeflenen dokuya ulaşılırken etraftaki yumuşak doku ve kaslar kesilmek yerine doku genişleticileri ile genişletilir. Bu da daha az doku hasarı, daha az ameliyat sonrası ağrı, daha hızlı iyileşme, daha erken rehabilitasyon imkanı sağlarken, genel anestezi zorunluluğunu ortadan kaldırır. Endoskop ile elde edilen net görüntü sayesinde cerrah sağlam dokulara zarar vermeden sadece fıtıklaşmış olan disk parçasını çıkartılabilir veya omurilik ve sinir köklerini baskıdan kurtarıp rahatlatabilir. Endoskopik omurga cerrahisi ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme ilgili bölümlerde anlatılmıştır.
Özel doku açıcılar yardımı ile foramenden diske ulaşmaya olanak verir. Tek taraftan diskektomi yapıldıktan sonra omurga cisimleri arasına yerleştirilen kafes yardımı ile füzyona olanak sağlar.
Aynı kesi ile omurgaya pedikül vidası ve posterior enstrumantasyon ve füzyon da yapılır, böylelikle arkadan yapılan tek kesiden omurganın hem ön hem de arkadan füzyonuna olanak sağlar. 4-5 cm’lik kesilerden tüm bu işlemler yapılabilir. Bu teknik aynı zamanda tarafımızdan endoskopik yöntemle 4 adet 1.5 cm lik kesiden de gerçekleştirilmektedir.
Direkt olarak yandan yaklaşımla omurgaya ulaşmayı sağlar, kullanılan özel doku açıcılar sayesinde yapılan küçük kesilerle güvenle gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle erişkin skolyozu hastalarında belirgin bir deformite düzeltimi sağlar. Bu işlem tarafımızdan endoskopik yöntemle 2 cm lik kesiden de gerçekleştirilebilmektedir.
Omurga ve diske karın boşluğundan ulaşılmasına dayanan bir tekniktir. 4 cm’lik karnın ön tarafından yapılan tek bir kesiyle hedeflenen bölgeye minimal invazif olarak ulaşılır. Diskektomi sonrası özel olarak tasarlanmış kafesler yardımı ile füzyon uygulanır. Genellikle arkadan minimal invazif olarak perkütan uygulanan pedikül vidaları veya faset vidaları ile desteklenir.
Ciltte yapılan 1.5 cm’lik kesiler ve özel doku açıcılar yardımı ile skopi kontrolünde pedikül vidaları omurgaya yerleştirilir. Bu yöntemle omurga kırıkları sabitlenebilir veya diğer yöntemlere ek olarak uygulanabilir.
Torasik (sırt bölgesi) disk fıtıkları son derece nadir görülür ancak semptomatik diskler tedavisiz bırakılırsa ciddi nörolojik sekel ile karşımıza çıkabilirler. Bu vakalarda geleneksel olarak omurganın arkasından ya da göğüs kafesini açarak (transtorasik) diskektomi uygulanır. Minimal invazif bir yöntem olan torakoskopik diskektomide göğüs duvarında 1.5 cm’lik birkaç kesi yapılarak görüntüleme-kamera sistemleri ve özel setler kullanılarak tüm işlem güvenle uygulanmaktadır. Aynı işlem minimal invazif olarak özel ekartörlerle 4 cm lik kesiden de yapılabilmektedir.
Skolyozda cerrahi tedavide genellikle sadece omurganın arkasından yapılan posterior enstrümantasyon ve füzyon yeterlidir ancak çok ileri ve sert deformitlerde önden (anterior) gevşetme ile birlikte arkadan (posterior) enstrümantasyon ve füzyon kombine edilebilir. Biz bu tür ciddi vakalarda Torakoskopik (görüntüleme-kamera sistemleri ve özel setler kullanılarak ve 4 tane mini kesi ile) anterior gevşetme uygulamaktayız.
Konservatif tedaviye yanıt vermeyen osteoporotik omurga kırıkları ve tümörlerin omurgaya metastazlarında ağrı tedavisi olarak kullanılır. Perkütan yöntemle transpediküler olarak omurga cismine girilir ve mekanik destek ve ağrıyı geçirmesi için omurga cismine özel olarak tasarlanmış kemik çimentosu enjekte edilir.